Greece – Japan Flood Mitigation Online Workshop 2023

Organized by the Greek Government and the National Research Institute for Earth Science and Disaster Resilience (NIED) Japan

Date/time:	27 October (Friday), 09:30-11:30 (Greece time) 15:30-17:30 (Japan time)	
Participants:	Experts in flood mitigation and DRR, officers from related government agencies	
Zoom link:	https://zoom.us/j/92441199982?pwd=djBoNGVEcDZHVlhDK3NHbHJqZVJZZz09	
	Meeting ID: 924 4119 9982 Passcode: 532181	

09:30-09:35	Introduction (5 min)	Shohei MATSUURA, National
(15:30-15:35)		Research Institute for
		Earth Science and Disaster
		Resilience (NIED)
09:35-09:40	Welcoming remarks (5 min)	Kaoru TAKARA, President, NIED
(15:35-15:40)		
09:40-09:45	Opening message (5 min)	H.E. Yasunori NAKAYAMA
(15:40-15:45)		Ambassador of Japan to Greece
09:45-09:50	Opening remarks (5 min)	-H.E. Akis Skertsos, Minister of
(15:45-15:50)		State
		-H.E. Vasilis Kikilias, Minister of
		Climate Crisis and Civil Protection
		-H.E. Nikos Tachiaos, Deputy
		Minister of Infrastructure and
		Transport
09:50-10:05	1. Briefing on post-flood situation in Greece and	-H.E. Nikos Tachiaos
(15:50-16:05)	topics of interest (15 min)	-P. Kampouris, Secretary General
		for Restoration of Natural
		Disasters and State Aid
		-A. Antonakos, Head of Natural
		Disasters Department at the
		Ministry of Climate Crisis and Civil
		Protection
10:05-10:15	2. Water and flood management in Greece	Petros Varelidis, Secretary
(16:05-16:15)	(10 min)	General of Natural Environment
		and Water
10:15-10:30	3. Flood management policy in Japan (15 min)	Kiichi IKEHARA, International
(16:15-16:30)		Affairs Office, River Planning
		Division, Water and Disaster
		Management Bureau, Ministry of
		Land, Infrastructure, Transport and
		Tourism (MLIT)
10:30-10:45	4. Research on flood hazard risk analysis and	Hisashi MITSUHASHI, Deputy
(16:30-16:45)	online synthesis system for sustainability and	Director, International Centre for
	resilience (15 min)	Water Hazard and Risk
		Management (ICHARM), Public
		Work Research Institute (PWRI)

Agenda: *times are in Greece time; times in parenthesis are in Japan time

10:45-11:00	5. Disaster information management for	Hitoshi TAGUCHI, Chief
(16:45-17:00)	strengthening disaster response and early	Researcher, Disaster Information
	understanding of onsite situation (15 min)	Research Division, NIED
11:00-11:15	6. Overview of landslide/debris flow monitoring	Naoki SAKAI, Principal Chief
(17:00-17:15)	and management in Japan (15 min)	Researcher, Storm, Flood and
		Landslide Research Division, NIED
11:15-11:30	Discussion:	All participants
(17:15-17:30)	Identifying gaps and challenges in flood control	(Facilitation by NIED)
	measures in Greece and moving forward (15 min)	
	Closing	

*Connection testing available at Zoom link above from 09:00 (Greece time), 15:00 (Japan time)

*For emergency contact on 27 Oct, please call or Whatsapp Ms. Yukiko Williams (+81 80 8051 1999)

Topics of interest from Greece side:

- 1. Developing an early warning system (EWS) for flooding
- 2. Automated water monitoring system requirements
- 3. Strengthening governance and coordination
- 4. Developing hazard maps for flooding and landslide risks
- 5. Carrying out an evaluation of problems of current flood protection system
- 6. Potential technologies for river monitoring, intelligent water control and avoiding debris flow blockages